Lumitähti-äiti

Share |

Keskiviikko 7.3.2012 klo 22.11 - Riitta Haapala,LTO, Ammatill.opettaja, Kaupunginvaltuutettu, Sosiaali - ja terveyslautakunnan jäsen, Luottamusmies


Lumitähti-äiti
Talviset lumihiutaleet leijailevat. Äiti katsoo ikkunasta, ei vastaa, ei kuule tänään. Ulkona satava lumi on mielenkiintoisempaa kuin olohuoneen sohvalla istuvan pienen tyttärentyttären tarinat eskarista. Kuitenkin kaikki on kuin ennen, ollaan yhteisen teekupin äärellä. Iloinen puheensorina täyttää huoneen, kun pieni tyttö jatkaa mummulle jutustelua. En raaski nyt keskeyttää, sanoa äiti hei, mekin ollaan täällä tänään...Huomenna taas muistetaan, ja silloin sitten jutellaan. Näin se on nyt mennyt nyt. Toinen päivä parempi. 
Kun 65v. äitini muistisairaudesta tuli tieto 14.7.11 olo tuntui huteralta. Muistatko äitini meitä vielä huomennakin… Rinnalla kulkeminen on ollutkin yllättävän kevyttä. Rakkaus äitiin on syventynyt, äidin ja tyttären mutkat ovat loiventuneet. Iloitsemme jokaisesta päivästä, kun ollaan pärjäilty. Joka kerta kun näemme, rukoilen kiittäen, äitiä halaten:” Rakas Jeesus siunaa meitä. Anna meille enkeleitä. Sulillasi meitä peitä, älä meitä koskaan heitä.”Ja ihmettelemme, kuinka hyvän, ajoissa aloitetun Alzheimer-lääkehoidon myötä tilanne on helpottunut. Hyväksymme vähitellen uuden alkaneen tilanteen. Olen alkanut kirjoitella tuntojani. On tärkeä aihe, puheenvuoroja omaisena kannattaa kirjoittaa. Äitini rohkaisi, kirjoita vain, vaikka sinne lehteenkin. Kerro meistä, meidän puolesta.(Kirjoitin Kristalli-lehteen,ja vein äitini terveiset).

Olen erityisesti nyt iloinnut, että vuoden 2012 EU:n teemavuotena on Aktiivinen ikääntyminen ja sukupolvien välinen solidaarisuus. Tavoitteena on sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti, kaikkien osallisuus varmistetaan ja jokaisen terveyttä sekä toimintakykyä edistetään. Tämä lainaus mielessäni olenkin hyvällä omallatunnolla hakenut osallisuuden oikeutusta, ja kuntoutusta äidilleni. Onneksemme asiat ovat edenneet hyvään suuntaan, ja meitä on kuunneltu.
Rohkaisen Teitä lukijat olemaan omienne, itsenne puolella. Pidetään yhdessä huolta että teemavuoden tavoitteet toteutuvat. Puhutaan suoraan, miten asiat nyt ovat, uskalletaan kysyä ja kommentoida!

Lumitähtiä kaikille, leijailevia ja leppoisia, touhukkaankin talven keskelle!


 

Avainsanat: Alzheimer-sairaus, seniorit


Kommentit

3.4.2012 23.36  Elämä on lainaa... tai siis pikalaina

Osa tämän sivun kuvista ei lataannu ja osa on rikki...? Mutta mitäpä tuosta, kiitokset hyvästä kirjoituksesta! Luen mielelläni kirjoituksiasi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini