Hymy kasvot kaunistaa - Tarinoita hymyn vaikutuksesta

Tiistai 4.1.2011 klo 16.46 - Riitta Haapala, Kansanedustajehdokas 2011

Hymy kasvot kaunistaa… - Tarinoita hymyn vaikutuksesta

Kuinka vähän me uskallamme näyttää tunteita, hymyillä asiakastilanteissa, vaikka se olisi avain hyvään myyntimenestykseen?

Eilen ostimme melko kalliin ja hyvän sängyn, sekä sohvan työhuoneeseeni, vierassohvaksi. Jaa-a, mikäpä lopulta vaikutti myyntipäätökseen. No, Hymy, joka kasvot kaunistaa, ja myyjän asiantuntevuus ja palvelualttius. Hän jaksoi kuunnella, ja näyttää eri vaihtoehtoja. Antoi toki hyvät tarjoukset, mutta lopulliseen ostopäätökseen vaikutti erinomainen asiakaspalvelu.

Niin, olemme hakeneet hyvää sänkyä jo muutaman kuukauden, ja palvelu on ollut kirjavaa. Useassa myymälässä on asiakaspalvelu kunnossa, mutta osassa olisi harjoittelunpaikka, ja hymyä enemmän mukaan. Eräässä paikassa ei koskaan kukaan tullut kysymään olisimmeko ostaneet huonekaluja. Odottelimme melko kauan, ja kiersimme koko liikkeen, kukaan ei edes tervehtinyt pieneksi merkiksi, että asiakas oli huomattu. Ja onhan se erittäin hankalaa ostaa sänky, tai sohva ilman myyjän apua.

Lauri Järvilehto kirjoittaa myös, miten hymy voi vaikuttaa: ” Nuori tarjoilijatartyttönen tervehti säteillen, hymyillen sydämensä pohjasta. Samassa omatkin suupieleni suuntasivat vaistonvaraisesti kohti korvia, loskakelistä ja kastuneista sukista huolimatta.

Vilkaisin takanani seisovaa jonoa, ja huomasin, että minuun tarttunut hymy levisi myös muuhun jonoon. Koko kuppila sähköistyi silmänräpäyksessä. Ihmiset nyt vaan näyttävät söpömmiltä hymy naamalla, ja muutenkin iloisuudesta tulee itsellekin iloinen olo. Ilo synnyttää lisää iloa.

Hämmästyin kuitenkin sitä, miten valtavan vaikutuksen yksi ihminen voi saada aikaan. Jos säteilevä tarjoilijaneito olisikin tarjoillut teet ja kahvit yrmeänä hymähdellen, niin kuin on usein maan tapa, olisi paikan vetovoima jysähtänyt kulmakuppilan tasolle. Nyt yhden ainoan ihmisen hymy onnistui herättämään koko kuppilan asiakaskunnan uuteen loistoon.”

Ei  kaupanteko tarvitse  niin vakavaa olla, vaikka isot rahat ja paljon on pelissä usealla yrittäjällä.

”Suomi - brändi ei tarvitse muuttua nöyristelijäksi, riittää kun uskallamme näyttää positiivisia tunteita vaatimattomankin näköisille asiakkaille”, kertoo myös Sounio kauppalehden blogissaan.

Hymyä kaikille meille 2011, jotka olemme ihmisten kanssa tekemisissä työssämme tämän vuoden aikana!

1 kommentti . Avainsanat: talous, elinkeino, yrittäjyys