Lasinpuhallusartesaaneja ja korunvalmistusta -Opiskelua Pirkanmaalla

Torstai 14.4.2011 klo 6.12 - Riitta Haapala,ehdokas nro 57, KD,Pirkanmaa

Kävin vaalireissullani Kihniön Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskeluyksikössä. Opiskelijat opiskelevat siellä tunnollisen innokkaasti taidealojen erikoisammatteihin.

Lasityöntekijän tyttärenä koulutus oli mielenkiintoista nähdä. Isäpuoleni Pertti oli lasinpuhaltaja ja äiti-Hannele Iittalan lasitehtaan kuumakatkaisija/laadunvalvojana melkein 40 vuotta. Ja kun olen ammatillinen opettaja, ja kuulun OAJ Pirkanmaan hallitukseen (8100 Pirkanmaan opea mukana) on hyväksi nähdä eri oppilaitosten toimintaa Pirkanmaalla.

Sain tietää, että lasinpuhallusartesaaniksi opiskeleville tutuksi tulevat lasinpuhalluksen perus- ja erikoistekniikat. Tältä linjalta pääsee sisälle harvinaiseen ja kiehtovaan alaan...

Tutkinnon suorittaneet voivat toimia mm. itsenäisinä yrittäjinä, alan yritysten palveluksessa, opetustehtävissä tai vapaina taiteilijoina. Koulutus tarjoaa myös hyvän pohjan jatko-opinnoille.

Koulutusalana Kihniössä on myös korujen suunnittelu- ja valmistus. Keskeisenä materiaalina korunvalmistuksessa käytetään lasia monissa eri muodoissa. Lasin lisäksi opitaan monipuolisesti muidenkin materiaalien käyttöä korujen valmistuksessa. Koko koulutuksen ajan huomioidaan kaikki ne seikat, miten tuotteesta muodostuu laadukas myyntituotekokonaisuus.

Opinnot sisältävät työssä oppimista, jonka voi suorittaa alan yrityksissä tai osallistumalla osuuskuntatoimintaan. Työssä oppimisen aikana oppilas voi myös kehittää omaa yritystoimintaa.

Yleistä infoa:

Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos on valtakunnallinen kulttuurialan oppilaitos, joka on profiloitunut erikoisalojen kouluttajaksi. Oppilaitoksen ammattialoista asesepäntyö, harmonikanrakennus ja kielisoitinrakennus ovat sellaisia, joita ei Suomen muissa oppilaitoksissa ole. Muita harvinaisia erikoisaloja oppilaitoksessa ovat graafinen suunnittelu, lasinpuhallus, mallinrakennus, ohjaustoiminta sekä taide- ja sisustuslasi. Oppilaitos on ollut monimuotoisen ja joustavan koulutusrakenteen edelläkävijä, myös projektitoiminta on monipuolista ja valtakunnallisesti tunnustettua. IKATA on osa Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymää.

On ilo esitellä tämän oppilaitoksen toimintaa vaikka näin informoivan blogin kautta…

1 kommentti . Avainsanat: opiskelu, taideala, yrittäjyys

Hymy kasvot kaunistaa - Tarinoita hymyn vaikutuksesta

Tiistai 4.1.2011 klo 16.46 - Riitta Haapala, Kansanedustajehdokas 2011

Hymy kasvot kaunistaa… - Tarinoita hymyn vaikutuksesta

Kuinka vähän me uskallamme näyttää tunteita, hymyillä asiakastilanteissa, vaikka se olisi avain hyvään myyntimenestykseen?

Eilen ostimme melko kalliin ja hyvän sängyn, sekä sohvan työhuoneeseeni, vierassohvaksi. Jaa-a, mikäpä lopulta vaikutti myyntipäätökseen. No, Hymy, joka kasvot kaunistaa, ja myyjän asiantuntevuus ja palvelualttius. Hän jaksoi kuunnella, ja näyttää eri vaihtoehtoja. Antoi toki hyvät tarjoukset, mutta lopulliseen ostopäätökseen vaikutti erinomainen asiakaspalvelu.

Niin, olemme hakeneet hyvää sänkyä jo muutaman kuukauden, ja palvelu on ollut kirjavaa. Useassa myymälässä on asiakaspalvelu kunnossa, mutta osassa olisi harjoittelunpaikka, ja hymyä enemmän mukaan. Eräässä paikassa ei koskaan kukaan tullut kysymään olisimmeko ostaneet huonekaluja. Odottelimme melko kauan, ja kiersimme koko liikkeen, kukaan ei edes tervehtinyt pieneksi merkiksi, että asiakas oli huomattu. Ja onhan se erittäin hankalaa ostaa sänky, tai sohva ilman myyjän apua.

Lauri Järvilehto kirjoittaa myös, miten hymy voi vaikuttaa: ” Nuori tarjoilijatartyttönen tervehti säteillen, hymyillen sydämensä pohjasta. Samassa omatkin suupieleni suuntasivat vaistonvaraisesti kohti korvia, loskakelistä ja kastuneista sukista huolimatta.

Vilkaisin takanani seisovaa jonoa, ja huomasin, että minuun tarttunut hymy levisi myös muuhun jonoon. Koko kuppila sähköistyi silmänräpäyksessä. Ihmiset nyt vaan näyttävät söpömmiltä hymy naamalla, ja muutenkin iloisuudesta tulee itsellekin iloinen olo. Ilo synnyttää lisää iloa.

Hämmästyin kuitenkin sitä, miten valtavan vaikutuksen yksi ihminen voi saada aikaan. Jos säteilevä tarjoilijaneito olisikin tarjoillut teet ja kahvit yrmeänä hymähdellen, niin kuin on usein maan tapa, olisi paikan vetovoima jysähtänyt kulmakuppilan tasolle. Nyt yhden ainoan ihmisen hymy onnistui herättämään koko kuppilan asiakaskunnan uuteen loistoon.”

Ei  kaupanteko tarvitse  niin vakavaa olla, vaikka isot rahat ja paljon on pelissä usealla yrittäjällä.

”Suomi - brändi ei tarvitse muuttua nöyristelijäksi, riittää kun uskallamme näyttää positiivisia tunteita vaatimattomankin näköisille asiakkaille”, kertoo myös Sounio kauppalehden blogissaan.

Hymyä kaikille meille 2011, jotka olemme ihmisten kanssa tekemisissä työssämme tämän vuoden aikana!

1 kommentti . Avainsanat: talous, elinkeino, yrittäjyys