Kahvilakulttuurista alkoholiasioihin

Torstai 12.2.2015 klo 12.34 - Riitta Haapala

Keskustan olutkohu on saanut ihmiset harmistumaan, nauramaan, moittimaan ja myös miettimään monelta suunnalta alkoholiasiaa. Itsekkin muistan viime vuodelta haastattelun aamuteeveestä. Lääkäripäivien jälkeen lääkäriliiton edustaja nosti teemaksi suomalaisen naisten alkoholinkulutuksen.

Lääkäri kertoi kiihkottomasti tosiasiaa tilanteesta, että alkoholi on viimevuosina vienyt kuolemaan n. 40-vuotiaita suomalaisnaisia enemmän kuin mikään muu kuolinsyy tilastoissamme. Hän totesi, ettei kuolema koske vain naisen elämää, vaan useat ovat juuri 40 -ikävuoden hujakoilla pienten lasten, koululaisten äitejä. Lääkäri alkoikin puhua äitikuolleisuudesta maassamme, ja lapsista jotka ovat jääneet turhaan orvoiksi. Lääkäriliiton mukaan asioihin voisi vaikuttaa oikeanlaisella tiedottamisella, ilman syyttelyä ja holhoamista, tai alkoholilain kiristämistä.

Naiset ovat kuin huomaamattaan lisänneet siten alkoholinkulutusta, että se rasittaa maksaa, kehon toimintaa, ja tietyn määrän jälkeen aiheuttaen kuoleman.

Ennen naiset istuvat kahvilassa leivoskahvien merkeissä ystävättäriensä kanssa, maailmaa parantamassa. Nyt naiset istuvat maistellen uusia viinilaatuja ja parantavat maailmaa naisporukalla... Juomavallinnat ovat vaihtuneet trendikkäistä cappuccinoista trendiviineiksi. Nainen voi huomaamattaan juoda viikon aikana 10-15 lasia viiniä, on noin 3 puolloa/viikko. Tätä määrää useina viikoina nautittuna naisen keho ei voi käsitellä, ja vaurioita alkaa syntymään. Naisen elintoiminnot kestävät vähemmän alkoholia kuin miesten keho. Näin he olivat pohtineet, selittäneet lääkäripäivillään naiskuolleisuuden huolestuttavaa nousua.

Tämän ohjelman jälkeen odotin laajempaa keskustelua vakavasta aiheesta. Siitä vaiettiin, ei juurikaan näkynyt kirjoituksia tms. aiheesta. Tänään yritin etsiä tähän liittyvää tutkimusaineistoa tai jotain aritikkelia aiheesta löytää, eipä nyt löytynyt.

Olisi mukava katsoa lääkärin haastattelu, tai lukea jotain tästä ohjelman teemasta lisää, esim. onko asiaan pystytty jotenkin vaikuttamaan.

Mikäli joku lukijoista muistaa, löytää teema-aiheen, jatkakaa kirjoitusta, ja minullekkin voipi osoittaa luettavaksi, katsottavaksi.

On tärkeä pitää tätäkin aihepiiriä keskusteluissa ja kirjoituksissa yllä.

1 kommentti . Avainsanat: Alkoholi, terveys

Nuoren hätähuuto kavereistaan -Epätoivoa Koskikeskuksessa?

Sunnuntai 10.4.2011 klo 9.41 - Riitta Haapala,ehdokas nro 57, KD,Pirkanmaa

Vaalikojuilla kuultua Nuori neito 17v. kertoi hätähuutonsa nuorten ystäviensä puolesta seuraavan sisällön tapaisesti:"Miksi kukaan ei välitä? Tiedätkö,että Koskikeskuksessa on paljon nuoria, jotka viettää aikaansa...koko viikonlopun Koskikeskuksessa. Monet heistä on humalassa, tai ne juo siellä, ja ovat alaikäisiä. Ne riehuu siellä keskenään, kukaan ei pysty asialle mitään. Niitä nuoria kokoontuu aina vaan enemmän sinne muiltakin paikkakunnilta.Ja mä oon huolissni niitten nuorten elämästä,kun niillä ei mitään muuta oo.Ja harmittaa asiakkaiden ja kauppiaidenkin puolesta,että se vaikuttaa Koskikeskuksen maineeseen ja viihtyvyyteen.Eikö kukaan voi asialle mitään?"  "Joo,olen vasta 17 vuotta, tulin näille vaalikopeille puhumaan nuorten asioista. Aion itse politiikkaan mukaan, ja katselen minne lähden mukaan.Odotan oikein, että pääsen äänestämään ja vaikuttamaan nuorten asemaan. Ne on niin hukassa...ja mulla on nuorena niin huoli niistä..." Samaan aikaan omat 16v. poikamme saapuivat elokuvista vaalikopeille, ja lähdimme porukalla kotin. Jäin miettimään tämän nuoren naisen sanoja...

1 kommentti . Avainsanat: nuoret, hyvinvointi , terveys

Kun mieli murtuu, kuka hoitaa? Pahoinvointi lisääntyy, poliisiko avuksi?

Tiistai 5.4.2011 klo 21.32 - Riitta Haapala, Kansanedustajaehdokas nro. 57, Pirkanmaa, KD

1 § Poliisin tehtävä

Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen.

Poliisi toimii turvallisuuden ylläpitämiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten sekä alueella olevien yhteisöjen ja alueen asukkaiden kanssa. (19.1.2001/21)”  Vaiko tämä?

”30 § Poliisin toimintavelvollisuus
Tavatessaan henkilön, joka todennäköisesti voidaan määrätä hoitoon hänen tahdostaan riippumatta, tai saatuaan tietää tällaisesta henkilöstä, poliisin on ilmoitettava asiasta terveyskeskukseen…”

Pahoinvoinnin lisääntyessä yhä useammin poliisin työ on lisääntynyt mielenterveyden häiriöiden parissa. Osa mielenterveysongelmaisia, jotka saattavat olla myös itsemurha-aikeissa, he työllistävät poliisia yhä enemmän. Kun mieli järkkyy, tukea tarvitaan ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi ja seuraukset näkyvät - esimerkiksi väkivaltatilastoissa tai itsetuhoisesti.  Kun ennaltaehkäisevä mielenterveystyö on riittämätöntä (säästetään), ja avohoito yleistyy, se näkyy nyt myös poliisivoimien uudenlaisessa, lisääntyneessä työnkuvassa.

On erittäin tärkeää, että Kaivanto säilytetään. Avopalvelujärjestelmä ei voi palvella monimuotoista mielenterveyden kuntoutujajoukkoa. Myöskään avohoidon järjestelmä kuntoutusmuodoiltaan ei ole yhtä tutkittua ja tehokasta kuin Kaivannon monipuolinen palvelutarjonta. Etenkin päihdepsykiatrian vaativa hoito Kaivannossa on omaa luokkaansa, jota on vaikea siirtää avopuolelle tai toisenlaiseen yksikköön.

Savon Sanomat kirjoittikin jo 2008, nähden kauemmaksi seuraavasti:” Mielenterveys- ja päihdesuunnitelmaa valmisteleva työryhmä aikoo ehdottaa psykiatrian osastojen sijoittamista yleissairaaloiden yhteyteen. Psykiatrian laitospaikkojen alasajo jatkuu Suomessa. Tavoitteena on, että paikkoja olisi lähivuosina enää 3 000, kun niitä on nyt noin 4 600.

Mieli 2009 -työryhmän puheenjohtaja, apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että kansainvälisessä vertailussa Suomessa on laitospaikkoja edelleen reippaasti. Työryhmä painottaa avohoitopalvelujen kehittämistä.”

Mutta jättääkö psykiatrinen avohoito heidät omilleen, nämä mielet murtuneet?

-Riitta Haapala, Kansanedustajaehdokas nro. 57, Pirkanmaa, KD-

1 kommentti . Avainsanat: mielenterveys, turvallisuus, oikeuslaitos

Ylös murheen laaksosta

Sunnuntai 16.1.2011 klo 13.24 - Riitta Haapala

‎"Kauan sinä kasvoit murheen varjossa.Hämärässä hiljaa etsit valoa.Tuoksun joku tunsi vaan ei tiennytkään kuinka paljon jouduit yksin kestämään.Kestävyyttä jaksoit kauan kerätä.Nyt on aika nousta,herätä.Kukaan ei voi enään tietä tukkia.Ystävä,on tullut aika kukkia"(A-M K)

Viimepäivinä olen lukenut erään nuoren tytön blogeja, joka taistelee syömishäiriönsä kanssa. Hän rohkaisee itseänsä sekä muita ajattelemalla positiivisemmin, ja haastaaa meitä hymyilemään, jotta voisimme katsoa asioita uudesta näkökulmasta.

Löysin myös tuon Anna-Maria Kaskisen runon, joka sisältää ilon siemeniä murheen varjosta uuteen alkuun.

Tänään sunnuntaina 16.1 toivotankin itselleni, että muille iloa, hymyä ja kaikenlaista kestävyyden toivoa. Uusi päivä on meille aina uusi mahdollisuus. Asenteemme ratkaisee monta asiaa...

1 kommentti . Avainsanat: mielenterveys, kuntoutus

Laihdutuspillereitä ja -juomajauhetta, kaalikeittoa, kivennäisvettä ja kananmunia vai Loputonta luottoa Luojan luomana?

Maanantai 11.10.2010 klo 1.40 - Riitta Haapala, Kansanedustajaehdokas 2011

Naisen elämä lienee kisaa kilojen kanssa, tai ainakin jonkinlainen kamppailu käynnissä jostakin, että riittäisimme ja olisimme jotakin. Kuva naisesta on edelleen vääristynyt, tai nainen on väärinkohdeltu  ja – ymmärretty. Naispoliitikkoja on arvosteltu ulkonäöstä, lihavuudesta, ja tätä kautta jopa kelpaamattomuudesta esiintymään televisiossa. Voiko ulkonäkö olla passi, oikeus puolustaa ihmisten oikeuksia, naisten ja lasten asiaa. Toivon itse pääseväni vaikuttamaan parempaan huomiseen omana itsenäni.

Kertomusta omasta kipuilustani, kamppailusta kilojen kanssa:

Kuulostanee kummalta, mutta olen laihduttanut varmaan aina. En ole ollut jatkuvasti ylipainoinen, mutta olen elänyt erilaisia kuurejani kokeillen. Ollessani mallimitoissa 57kg, mietin 2 kiloa vielä pois. Todellisuudessa lihoin vasta odottaessani poikaani. Painonvartioissa laihduin, mutta Anna - Riikani synnyttyä 4 vuotta sitten, kilojen kanssa kilpajuoksu vain kiihtyi.

Ennätykseni oli kuukaudessa -7kg vähähiilihydraattinen ruokavalio, eli sokeria, vehnää yms. vältellen. Rasva paloi ja lihakset jäi. Selluliitti suli, kaksoisleuka karkasi ja mahakivut meni menojaan. Virtaa riitti kuin voimalassa. Mutta joulu koitti; limput, laatikot ja leivonnaiset. Oltiin pian lähtöruudussa. Hetken tuskaisena todellisuuttaan tuijottaen tajuaa tärkeintä, nämä kilot eivät haittaa kaiken sen hyvän keskellä, mitä Jumala haluaa antaa meille.

Myös juuri lukemani Pekka Lahtisen kirja Luojan lääkkeet rohkaisee ravinnosta ja lääkkeistä Jumalan sanan varjossa. Asiasisältö tukee Ekokonservatismi-ajatustani. Syö läheltä luontoa, jalostamatonta, lisäaineetonta, aitoa Luojan luomaa ruokaa. Ollaan tarkkoja valinnoissamme! Tehdään asioita ekologisuutta ajatellen!

Laulan itselleni levollisena lastenlaulun:” Minä olen kaunis ja minä olen ihana, minä olen ruma ja kamala. Joskus olen huono ja joskus hyvä, OLEN SOPIVA, sillä minä olen minä!”

Kirjoittaja:Riitta Haapala,Kansanedustajaehdokas 2011, Lastentarhanopettaja, Ammatillinen opettaja, Kaupunginvaltuutettu, Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, Luottamusmies JUKO ry.(AKAVA/OAJ), KD:n Piirihallituksen jäsen, LTOL -valtuutettu, Harrastajateatteriohjaaja

1 kommentti . Avainsanat: terveys