Varhaiskasvatuslaista, OAJ - julkaisu

14.03.2014

Keväällä 2014 eduskunta saa käsiteltäväkseen varhaiskasvatusta ja päivähoitoa koskevan hallituksen lakiesityksen.

Laissa säädetään lasten oikeudesta varhaiskasvatukseen ja samalla huoltajien oikeudesta saada lapselleen päivähoitopaikka. Uusi laki säätelee pitkälle tulevaisuuteen lasten varhaiskasvatus- ja päivähoitopalvelujen laatua ja toteuttamista.

Lailla on turvattava, että sanaa varhaiskasvatus saa käyttää vain palvelusta, joka täyttää uuden lain mukaiset varhaiskasvatukselle asetetut vaatimukset. Varhaiskasvatus on palvelu, joka on järjestetty laadullisesti ja sisällöllisesti aina samoin kriteerein.

Vanhempien oikeus on pystyä päättelemään jo varhaiskasvatus-sanasta, millaisesta palvelusta on kyse.

Vanhemmille on kerrottava varhaiskasvatuksen merkityksestä lapselle sekä siitä, miten se eroaa perheille mahdollisesti tarjottavista muista lasten hoitopalveluvaihtoehdoista.

Laadukas varhaiskasvatus on tuottavaa

Varhaiskasvatuksella vahvistetaan koulutuksellista ja yhteiskunnallista tasa-arvoa ja elinikäistä oppimista. Varhaiskasvatus on perusta, jolle lapsen hyvinvointi, kehitys ja oppimispolku rakentuvat.

Kansainväliset tutkimukset todistavat kiistatta laadukkaan pedagogisen varhaiskasvatuksen merkityksen oppimiselle ja kehitykselle. Varhaiskasvatus on merkityksellinen lapsen oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisijänä ja varhaisena korjaajana. Varhaiskasvatus toimii myös syrjäytymisen ennaltaehkäisijänä. Varhaiskasvatus on avainasemassa lapsen sosiaalisten taitojen kehittäjänä. 

Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus hyödyntää lasta enemmän kuin mikään muu kasvatus ja koulutus.

Lasten varhaiskasvatus-ja päivähoitopalvelut ovat myös kansataloudellisesti tuottavia. Ne mahdollistavat lapsen vanhempien opiskelun ja työssäkäynnin.

Jokaiselle lapselle subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen

Jokaisella lapsella tulee edelleen olla subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon. Hallitus on esittänyt, että subjektiivinen päivähoito-oikeus rajataan osa-aikaiseksi silloin, kun lapsen vanhempi on joko äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaalla tai kotihoidontuella. Näille lapsille tulee varmistaa oikeus pedagogiseen varhaiskasvatukseen 6 tuntia päivässä. Näidenkin lasten oikeus varhaiskasvatukseen on yhdenvertaisuuden vuoksi turvattava ja toteutettava laadultaan korkeatasoisena. 

Euroopan unionin tasolla on asetettu tavoitteeksi, että 95 % yli 4-vuotiaista lapsista osallistuu pedagogiseen varhaiskasvatukseen. Suomessa osallistumisaste on vain 56 prosenttia. Myös maamme 3-5 -vuotiaiden lasten varhaiskasvatuspalveluihin osallistuminen on reilusti alle OECD-maiden keskitason. 

YK:n lasten oikeuksien komitea on kehottanut Suomea vahvistamaan alle kouluikäisten lasten osallistumista pedagogisiin varhaiskasvatuspalveluihin.

Päiväkotien lapsiryhmäkoot pienemmiksi

Nykyisin päiväkotien lapsiryhmien enimmäiskokoja ei säädellä. Lasten määrää voidaan kasvattaa ryhmissä jatkuvasti lisäämällä hoito- ja kasvatushenkilöstön määrää päiväkodissa. Tämä ei ole lapsen etu. 

Turvallista kasvuympäristöä ja lämpimiä, pysyviä arjen ihmissuhteita ei tuo lapselle myöskään nykysäädösten tuottama käytäntö, jossa lapsi siirretään toiseen ryhmään, kun hän täyttää kesken vuoden kolme vuotta. Lapsella on oltava mahdollisuus samaan, hänelle osoitettuun lapsiryhmään syksystä kesälomaan asti, elleivät varhaiskasvatuksen järjestäjä ja lapsen vanhemmat yhdessä toisin sovi.

Varhaiskasvatuksen ja päivähoidon lapsiryhmille tulee säätää lasten ikä- ja kehityskauden huomioon ottavat sekä kasvua, kehitystä ja oppimista tukevat enimmäiskoot. Lapsiryhmät on määriteltävä kiinteästi niin, että lapsella on mahdollisuus solmia pysyviä ystävyyssuhteita ja kehittää sosiaalisia taitojaan turvallisessa, lapsen- kokoisessa ryhmässä. Tällöin myös opettajilla on riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia huomioida lapsi yksilönä.

Jos lapsiryhmässä on alle 3-vuotiaita lapsia, sen enimmäiskooksi on säädettävä 9 lasta. Yli 3-vuotiaiden ryhmässä enimmäisryhmäkoko saisi olla 16 lasta kaikessa varhaiskasvatuksessa esiopetus mukaan lukien.

Lapsiryhmiä muodostettaessa lasten ikä ja kehitystaso on otettava aina huomioon ryhmäkokoa pienentävänä tekijänä. Esimerkiksi jos ryhmässä on alle 18 kuukauden ikäinen tai tuen tarpeessa oleva lapsi, hänen on katsottava vievän vähintään kahden lapsen paikan ryhmässä, jollei häntä varten ole erityistä avustajaa ja se arvioidaan riittäväksi toimeksi.

Lisää lastentarhanopettajia vastaamaan varhaiskasvatuksen laadusta

Lastentarhanopettajien koulutus antaa valmiudet toteuttaa varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa, musiikki-, taide-, elämys-, liikunta- ja käsityökasvatusta. Lastentarhanopettaja ja erityislastentarhanopettaja ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisia, jotka tukevat ja ohjaavat lasta kokonaisvaltaisesti ja rohkaisevat lasta kokeilemaan ja oppimaan.

Jokaisella lapsella tulee olla päiväkodissa mahdollisuus osallistua lastentarhanopettajan suunnittelemaan ja ohjaamaan pedagogiseen toimintaan.

Suomessa kuitenkin vain noin kolmannes päiväkotien henkilöstöstä on lastentarhanopettajia. Kansainvälisten suositusten mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstöstä lastentarhanopettajien osuuden pitäisi olla vähintään puolet. 

Lastentarhanopettajien osuutta varhaiskasvatuksen henkilöstöstä tulee lisätä.

Päiväkoteihin tarvitaan lisää myös erityislastentarhanopettajia. 

Yliopistollisen lastentarhanopettajakoulutuksen aloituspaikkamäärät tulee nostaa tarvetta vastaavalle tasolle.

Varhaiskasvatuksen kehittäminen on investointi – ei menoerä

Varhaiskasvatuksen kehittäminen on investointi tulevaisuuteen. Nykyinen taloudellinen tilanne ei saa olla este varhaiskasvatuksen laadun ja palvelujen kehittämiselle. Varhaiskasvatuslain aiheuttamat kustannukset ovat jaettavissa useille vuosille, koska muutokset kunnissa tapahtuvat portaittain ja vähitellen.

Lisäksi osalle lain esityksistä on tarpeen säätää riittävän pitkiä siirtymäaikoja. Erityisesti lapsiryhmäkokojen muutokset, lastentarhanopettajien määrän lisääminen ja henkilöstön koulutustason nosto ja kehittäminen vaativat riittävät siirtymäajat ja toteutuvat vasta vähitellen henkilöstövaihdosten myötä. 

Päiväkodin johtajan tehtävät ja rooli selkiytettävä

Jokaisessa päiväkodissa tulee olla päiväkodin johtaja, joka vastaa toiminnan kehittämisestä, arvioinnista ja kokonaisvaltaisesti toiminnan laadusta. Johtaja vastaa myös palvelujen ja erilaisten yhteistyöverkostojen kehittämisestä.

Päiväkodin johtajalta tulee jatkossa vaatia maisterin tutkinto

10.03.2023Riitta Haapala 188 Pirkanmaa. Toiveita työstä, koulutuksen nostosta, turvallisuudesta ja terveydestä #sunnanmuutos
31.05.2021Kasvata hyvä ihminen
03.04.2019Psykiatriset sairaanhoitajat aloittivat työnsä Turun kouluissa ? ongelmiin halutaan puuttua nopeasti
14.03.2018Opetusministeri jyrähtää: Lastentarhanopettajan palkat?
17.02.2018Lastentarhanopettaja ei aio enää palata päiväkotiin: "En halua työskennellä sellaisissa olosuhteissa, missä ne tärkeimmät eli lapsetkin kärsivät"
08.04.2017Muista äänestää!- Blogi
26.03.2017Kuntalaisen pieni opas: Mistä kunta päättää jatkossa?
26.03.2017Kari Uusikylä Kertokaa terveiset Juha Sipilälle
07.02.2017Tavoitteena lapsiystävällinen kunta
15.04.2015Poliisin palveluja uhkaa romahdus
24.02.2015Aselupakäytäntö uusiksi- lisää turvallisuutta, vähemmän byrokratiaa
12.02.2015Hallinnan tunne elämästä yhteydessä mielenterveyteen
08.02.2015Rohkeus
20.01.2015Pohjoismainen ruokavalio edistää terveyttä
12.01.2015Hyvinvointiyhteiskunnan ongelma - Mihin kadotimme ajatuksen henkisestä kehittymisestä ja pyrkimyksestä arvokkaaseen elämään?
30.12.2014Työttömyystilanne synkkä, yli 93000 ensi vuonnakin
14.08.2014Lama on armoton jakaja. Nuoria ei saisi jättää putoamaan joutilaisuuteen, joka vie itsetunnon ja työkyvyn. http://t.co/BPFUFASp3P
14.03.2014Varhaiskasvatuslaista, OAJ - julkaisu
12.09.2013Kaiken keskellä kompuroi äiti
22.05.2013Aikuinen empatiamalliksi -Kiusaaminen malliopittua, myös alle kouluikäiset kiusaa..
25.10.2012Koulun työolot kuntalaisten yhteinen asia
01.09.2012Lapsi tarvitsee turvallisen kodin!-VAIKUTA KUNTAVAALEISSA 2012
27.01.2012Vuoden 2012 teemana on Aktiivinen ikääntyminen ja sukupolvien välinen solidaarisuus.
14.04.2011Kehitysvamma-alan järjestöjen kannanotto hallitusohjelmaan
21.03.2011Vapaaehtoistyön teemavuosi 2011
24.02.2011Akaan Seutu 15.2.11,Riitta Haapala Lasten ja nuorten asialla
31.01.2011Tunti köyhille 3.2.11
23.11.2010Elinkeino- ja yrittäjyysseminaari Tampereella
19.11.20105.12.10 klo 13 LAULU SUOMELLE-musikaali Tampereen Sampolassa
28.09.2010Ruoka-avun tarve kasvaa Suomessa
31.08.2010Kaksi naista, kirjailijat Lilli Loiri-Seppä ja Monika Fagerholm kertoivat selviämistarinansa tänään julkaistavassa kirjassa. Molemmat ovat lopettaneet alkoholinjuonnin ja raitistuneet pysyvästi.
21.06.2010KATSE TULEVAISUUDESSA
12.06.2010Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi 2010
12.06.2010Köyhyys aiheuttaa osattomuutta
23.05.20106-vuotiaat kouluun?