Köyhyys aiheuttaa osattomuutta ? Ajatukset kerätty Teemavuodesta 2010 mietittäväksemme. Eli mitä olisi tehtävä seuraavaksi?

Perjantai 4.2.2011 klo 6.03 - Riitta Haapala, Kansanedustajaehdokas 2011, Pirkanmaa.

Vuosi 2010 on ollut Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi. Sen aikana on herätelty poliittista keskustelua, saatu tietoa lupaavista toimintatavoista, nostettu esiin uusia näkökulmia ja kyseenalaistettu niin totuttuja käsityksiä kuin virheellisiä mielikuviakin. Ja tekemistä riittää: esimerkiksi viime vuonna toimeentulotukea sai jo yli satatuhatta alle 30-vuotiasta aikuista kun vuotta aikaisemmin heitä oli ollut yli 40 000 vähemmän.

Vaikuta köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen vähentämiseen!

Teemavuoden aikana on pidetty aiheesta ääntä, meluttu ja muistutettu päättäjiä asiasta, haastettu köyhyystalkoisiin sekä kuultu ja kuunneltu köyhyydessä eläviä. Aihetta on tutkittu, ja on tehty koko joukko isoja ja pieniä tekoja. Mutta entäs nyt – mitä olisi tehtävä seuraavaksi?

Faktaa:

Joka kuudes EU:n kansalainen elää köyhyysrajan alapuolella

Noin 80 miljoonaa Euroopan unionin kansalaista eli joka kuudes elää köyhyysrajan alapuolella. Syyskuussa 2009 tehdyssä eurobarometrikyselyssä peräti 73 prosenttia eurooppalaisista piti köyhyyttä kansallisena ongelmana ja 89 prosenttia vaati oman maansa hallitukselta nopeita toimia ongelmaan tarttumiseksi.

Suomessa tuloerot ovat kasvussa

Suomessa pienituloisiin kuului vuonna 2007 yli 700 000 eli 13,5 prosenttia väestöstä. Vaikka Suomea voi edelleen pitää melko pienten tuloerojen maana, kehityksen suunta on viime vuosina ollut toinen. Tuloerot ovat Suomessa kasvaneet merkittävästi sekä väestöryhmien että alueiden välillä 1990-luvun puolivälin jälkeen.
 
Pienituloisuuden ja suoranaisen köyhyyden lisääntyminen Suomessa kertoo, että huolenpito heikommista on vähentynyt. Yleinen vauraus on kasvanut, ja jotain siitä on valunut pienituloisillekin. Samalla kuitenkin arjen vaatimukset ovat kasvaneet, ja pelkän perusturvan varassa on vaikea elää. Pitkittyessään köyhyys aiheuttaa osattomuutta ja toimintamahdollisuuksien heikkenemistä. 

Köyhyydellä on monet kasvot

Täältä tullaan elämä – köyhä lapsuus       

Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt. Jos köyhyys on sitä, että perheen käytettävissä olevilla tuloilla ei voi elää yleisesti hyväksytyllä tavalla, on tilanne lapsille kohtuuton. Jos synnyt köyhään perheeseen, kuinka kaukana on unelmasi?
Lapsiköyhyys on Suomessa kasvussa

Välillä köyhä

Moni meistä on välillä köyhä. Köyhyys ja huono-osaisuus eivät ole yksilön ominaisuuksia, vaan monen tekijän summa. Pätkä- ja osa-aikatyöt tai opiskelu eivät välttämättä takaa kohtuullista toimeentuloa.
Opiskelijat ja epätyypillistä työtä tekevät ovat usein köyhiä

Köyhänä koko elämä

Jos henkilö ei vammansa tai sairautensa vuoksi työllisty koskaan, hän elää usein köyhänä koko elämänsä. Sosiaaliturvan tasolla on väliä. Köyhästä ja työmarkkinoiden ulkopuolelle jäävästä tulee helposti osaton ja ulkopuolinen.
Työmahdollisuuksien puute aiheuttaa pienituloisuutta

Unohdetut yksineläjät

Yhä useampi elää yksin. Yksin asuminen on köyhyysriski. Kaksi kolmasosaa toimeentulotuen saajista on yksin eläviä.
Yksinasuvilla on korkea köyhyysriski. Ja etenkin yksinasuvilla miehillä  on myös korkeampi kuolleisuusriski. Työikäisia miehiä ei ole varaa menettää!!

Sairas köyhyys

Pitkäaikainen sairaus on merkittävä köyhyysriski. Huolimatta parantuneesta kansanterveydestä, yhteiskunnallisella asemalla on merkitystä terveydelle. Sosiaalisista ja taloudellisista syistä juontuvat terveyserot ovat Suomessa poikkeuksellisen suuret.

Kyydistä pudotetut ja vauhdista jääneet

Suomi on aina ollut erojen ja jakojen maa. On alueita ja alueita: toisille eivät kaikki mahdu ja toiset tyhjenevät. Pitkään erot tasoittuivat, mutta nyt ne taas kasvavat. Elämä ei ole reilua eikä työtä ja hyvinvointia riitä kaikille. Osa putoaa jo koulussa. Meillä on aivan liian monta nuorta, joilla ei ole työtä eikä ammattia.

Kainot köyhät

Kansaneläkkeen varassa elävät ikääntyneet ovat usein kainoja köyhiä, maan hiljaisia. Monet heistä ovat yksineläviä naisia. Varaton vanhuus lisää osattomuutta… kodistakin voi tulla loukku.

Tehtävä Suomelle – eriarvoistuminen pysäytettävä!

3 kommenttia . Avainsanat: köyhyys, syrjäytyminen

Ylös murheen laaksosta

Sunnuntai 16.1.2011 klo 13.24 - Riitta Haapala

‎"Kauan sinä kasvoit murheen varjossa.Hämärässä hiljaa etsit valoa.Tuoksun joku tunsi vaan ei tiennytkään kuinka paljon jouduit yksin kestämään.Kestävyyttä jaksoit kauan kerätä.Nyt on aika nousta,herätä.Kukaan ei voi enään tietä tukkia.Ystävä,on tullut aika kukkia"(A-M K)

Viimepäivinä olen lukenut erään nuoren tytön blogeja, joka taistelee syömishäiriönsä kanssa. Hän rohkaisee itseänsä sekä muita ajattelemalla positiivisemmin, ja haastaaa meitä hymyilemään, jotta voisimme katsoa asioita uudesta näkökulmasta.

Löysin myös tuon Anna-Maria Kaskisen runon, joka sisältää ilon siemeniä murheen varjosta uuteen alkuun.

Tänään sunnuntaina 16.1 toivotankin itselleni, että muille iloa, hymyä ja kaikenlaista kestävyyden toivoa. Uusi päivä on meille aina uusi mahdollisuus. Asenteemme ratkaisee monta asiaa...

1 kommentti . Avainsanat: mielenterveys, kuntoutus

Hymy kasvot kaunistaa - Tarinoita hymyn vaikutuksesta

Tiistai 4.1.2011 klo 16.46 - Riitta Haapala, Kansanedustajehdokas 2011

Hymy kasvot kaunistaa… - Tarinoita hymyn vaikutuksesta

Kuinka vähän me uskallamme näyttää tunteita, hymyillä asiakastilanteissa, vaikka se olisi avain hyvään myyntimenestykseen?

Eilen ostimme melko kalliin ja hyvän sängyn, sekä sohvan työhuoneeseeni, vierassohvaksi. Jaa-a, mikäpä lopulta vaikutti myyntipäätökseen. No, Hymy, joka kasvot kaunistaa, ja myyjän asiantuntevuus ja palvelualttius. Hän jaksoi kuunnella, ja näyttää eri vaihtoehtoja. Antoi toki hyvät tarjoukset, mutta lopulliseen ostopäätökseen vaikutti erinomainen asiakaspalvelu.

Niin, olemme hakeneet hyvää sänkyä jo muutaman kuukauden, ja palvelu on ollut kirjavaa. Useassa myymälässä on asiakaspalvelu kunnossa, mutta osassa olisi harjoittelunpaikka, ja hymyä enemmän mukaan. Eräässä paikassa ei koskaan kukaan tullut kysymään olisimmeko ostaneet huonekaluja. Odottelimme melko kauan, ja kiersimme koko liikkeen, kukaan ei edes tervehtinyt pieneksi merkiksi, että asiakas oli huomattu. Ja onhan se erittäin hankalaa ostaa sänky, tai sohva ilman myyjän apua.

Lauri Järvilehto kirjoittaa myös, miten hymy voi vaikuttaa: ” Nuori tarjoilijatartyttönen tervehti säteillen, hymyillen sydämensä pohjasta. Samassa omatkin suupieleni suuntasivat vaistonvaraisesti kohti korvia, loskakelistä ja kastuneista sukista huolimatta.

Vilkaisin takanani seisovaa jonoa, ja huomasin, että minuun tarttunut hymy levisi myös muuhun jonoon. Koko kuppila sähköistyi silmänräpäyksessä. Ihmiset nyt vaan näyttävät söpömmiltä hymy naamalla, ja muutenkin iloisuudesta tulee itsellekin iloinen olo. Ilo synnyttää lisää iloa.

Hämmästyin kuitenkin sitä, miten valtavan vaikutuksen yksi ihminen voi saada aikaan. Jos säteilevä tarjoilijaneito olisikin tarjoillut teet ja kahvit yrmeänä hymähdellen, niin kuin on usein maan tapa, olisi paikan vetovoima jysähtänyt kulmakuppilan tasolle. Nyt yhden ainoan ihmisen hymy onnistui herättämään koko kuppilan asiakaskunnan uuteen loistoon.”

Ei  kaupanteko tarvitse  niin vakavaa olla, vaikka isot rahat ja paljon on pelissä usealla yrittäjällä.

”Suomi - brändi ei tarvitse muuttua nöyristelijäksi, riittää kun uskallamme näyttää positiivisia tunteita vaatimattomankin näköisille asiakkaille”, kertoo myös Sounio kauppalehden blogissaan.

Hymyä kaikille meille 2011, jotka olemme ihmisten kanssa tekemisissä työssämme tämän vuoden aikana!

1 kommentti . Avainsanat: talous, elinkeino, yrittäjyys

Rohkaisua osa 2. 2.1.11

Sunnuntai 2.1.2011 klo 23.10 - Riitta Haapala

Voiko suoremmin ja kauniimmin Jumala puhua lapsilleen. Jatkan edelleen eilisestä, itseäni ja muita rohkaisten näin 2.1.11.

Ensimmäinen Pietarin kirje 2

1. Pankaa siis pois kaikki pahuus ja kaikki vilppi ja ulkokultaisuus ja kateus ja kaikki panettelu,
2. ja halatkaa niinkuin vastasyntyneet lapset sanan väärentämätöntä maitoa, että te sen kautta kasvaisitte pelastukseen,
3. jos "olette maistaneet, että Herra on hyvä".
4. Ja tulkaa hänen tykönsä, elävän kiven tykö, jonka ihmiset tosin ovat hyljänneet, mutta joka Jumalan edessä on valittu, kallis,
5. ja rakentukaa itsekin elävinä kivinä hengelliseksi huoneeksi, pyhäksi papistoksi, uhraamaan hengellisiä uhreja, jotka Jeesuksen Kristuksen kautta ovat Jumalalle mieluisia.
6. Sillä Raamatussa sanotaan: "Katso, minä lasken Siioniin valitun kiven, kalliin kulmakiven; ja joka häneen uskoo, ei ole häpeään joutuva".
7. Teille siis, jotka uskotte, se on kallis, mutta niille, jotka eivät usko, "on se kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, tullut kulmakiveksi"
8. ja "kompastuskiveksi ja loukkauskallioksi". Koska he eivät tottele sanaa, niin he kompastuvat; ja siihen heidät on pantukin.
9. Mutta te olette "valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, omaisuuskansa, julistaaksenne sen jaloja tekoja", joka on pimeydestä kutsunut teidät ihmeelliseen valkeuteensa;
10. te, jotka ennen "ette olleet kansa", mutta nyt olette "Jumalan kansa", jotka ennen "ette olleet armahdetut", mutta nyt "olette armahdetut".
11. Rakkaani, niinkuin outoja ja muukalaisia minä kehoitan teitä pidättymään lihallisista himoista, jotka sotivat sielua vastaan,
12. ja vaeltamaan nuhteettomasti pakanain keskuudessa, että he siitä, mistä he parjaavat teitä niinkuin pahantekijöitä, teidän hyvien tekojenne tähden, niitä tarkatessaan, ylistäisivät Jumalaa etsikkopäivänä.
13. Olkaa alamaiset kaikelle inhimilliselle järjestykselle Herran tähden, niin hyvin kuninkaalle, joka on ylin,
14. kuin käskynhaltijoille, jotka hän on lähettänyt pahaa tekeville rangaistukseksi, mutta hyvää tekeville kiitokseksi;
15. sillä se on Jumalan tahto, että te hyvää tekemällä tukitte suun mielettömäin ihmisten ymmärtämättömyydeltä -
16. niinkuin vapaat, ei niinkuin ne, joilla vapaus on pahuuden verhona, vaan niinkuin Jumalan palvelijat.
17. Kunnioittakaa kaikkia, rakastakaa veljiä, peljätkää Jumalaa, kunnioittakaa kuningasta.
18. Palvelijat, olkaa kaikella pelolla isännillenne alamaiset, ei ainoastaan hyville ja lempeille, vaan nurjillekin.
19. Sillä se on armoa, että joku omantunnon tähden Jumalan edessä kestää vaivoja, syyttömästi kärsien.
20. Sillä mitä kiitettävää siinä on, jos te olette kärsivällisiä silloin, kun teitä syntienne tähden piestään? Mutta jos olette kärsivällisiä, kun hyvien tekojenne tähden saatte kärsiä, niin se on Jumalan armoa.
21. Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne, jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä,
22. joka "ei syntiä tehnyt ja jonka suussa ei petosta ollut",
23. joka häntä herjattaessa ei herjannut takaisin, joka kärsiessään ei uhannut, vaan jätti asiansa sen haltuun, joka oikein tuomitsee,
24. joka "itse kantoi meidän syntimme" ruumiissansa ristinpuuhun, että me, synneistä pois kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle; ja hänen "haavainsa kautta te olette paratut".
25. Sillä te olitte "eksyksissä niinkuin lampaat", mutta nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan tykö.

1 kommentti . Avainsanat: usko

Rohkaisua 1.1.2011

Lauantai 1.1.2011 klo 11.54 - Riitta Haapala

Pietarin ensimmäinen kirje 1:6-25 kertoo meille elävästä toivosta, joka on omistettu uskovalle. Me voimme riemuita ilolla tätä pelastusta. Vuoden ensimmäisenä päivänä 1.1.2011 haluan toivottaa sinulle lukija rohkaisua, iloa tulevaan:

6. Sentähden te riemuitsette, vaikka te nyt, jos se on tarpeellista, vähän aikaa kärsittekin murhetta moninaisissa kiusauksissa,
7. että teidän uskonne kestäväisyys koetuksissa havaittaisiin paljoa kallisarvoisemmaksi kuin katoava kulta, joka kuitenkin tulessa koetellaan, ja koituisi kiitokseksi, ylistykseksi ja kunniaksi Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä.
8. Häntä te rakastatte, vaikka ette ole häntä nähneet, häneen te uskotte, vaikka ette nyt häntä näe, ja riemuitsette sanomattomalla ja kirkastuneella ilolla,
9. sillä te saavutatte uskon päämäärän, sielujen pelastuksen.
10. Sitä pelastusta ovat etsineet ja tutkineet profeetat, jotka ovat ennustaneet teidän osaksenne tulevasta armosta,
11. ovat tutkineet, mihin tai millaiseen aikaan heissä oleva Kristuksen Henki viittasi, edeltäpäin todistaessaan Kristusta kohtaavista kärsimyksistä ja niiden jälkeen tulevasta kunniasta.
12. Ja heille, koska he eivät palvelleet itseänsä, vaan teitä, ilmoitettiin se, mikä nyt on teille julistettu niiden kautta, jotka taivaasta lähetetyssä Pyhässä Hengessä ovat teille evankeliumia julistaneet; ja siihen enkelitkin halajavat katsahtaa.
13. Vyöttäkää sentähden mielenne kupeet ja olkaa raittiit; ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille tarjotaan Jeesuksen Kristuksen ilmestymisessä.
14. Niinkuin kuuliaisten lasten tulee, älkää mukautuko niiden himojen mukaan, joissa te ennen, tietämättömyytenne aikana, elitte,
15. vaan sen Pyhän mukaan, joka on teidät kutsunut, tulkaa tekin kaikessa vaelluksessanne pyhiksi.
16. Sillä kirjoitettu on: "Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä".
17. Ja jos te Isänänne huudatte avuksi häntä, joka henkilöön katsomatta tuomitsee kunkin hänen tekojensa mukaan, niin vaeltakaa pelossa tämä muukalaisuutenne aika,
18. tietäen, ettette ole millään katoavaisella, ette hopealla ettekä kullalla, lunastetut turhasta, isiltä peritystä vaelluksestanne,
19. vaan Kristuksen kalliilla verellä, niinkuin virheettömän ja tahrattoman karitsan,
20. hänen, joka tosin oli edeltätiedetty jo ennen maailman perustamista, mutta vasta viimeisinä aikoina on ilmoitettu teitä varten,
21. jotka hänen kauttansa uskotte Jumalaan, joka herätti hänet kuolleista ja antoi hänelle kirkkauden, niin että teidän uskonne on myös toivo Jumalaan.
22. Puhdistakaa sielunne totuuden kuuliaisuudessa vilpittömään veljenrakkauteen ja rakastakaa toisianne hartaasti puhtaasta sydämestä,
23. te, jotka olette uudestisyntyneet, ette katoavasta, vaan katoamattomasta siemenestä, Jumalan elävän ja pysyvän sanan kautta

"Sillä kaikki liha on kuin ruoho, ja kaikki sen kauneus kuin ruohon kukkanen, ruoho kuivuu, kukkanen varisee,mutta Herran sana pysyy iankaikkisesti."

25 Ja tämä on se sana, joka teille on ilosanomana julistettu.

3 kommenttia . Avainsanat: Usko

Miksi Suomi olet levoton, vielä turva Jumalassa on!

Maanantai 6.12.2010 klo 8.57 - Riitta Haapala, Laulu Suomelle-musikaalin ohjaaja

Ihanan itsenäisyydenpäivän aamuna 6.12.2010 laulan laulun Laulu Suomelle. Kiitollisin mielin onnistuneesta Laulu Suomelle -musikaalista ja mukavasta koko kansan Juhlasta. Laitan sanat laulusta, Sinulle lukija, ja toivotan rauhaisaa itsenäisyyspäivää 93 v.

Laulu Suomelle

Miksi Suomi olet levoton. Vielä turva Jumalassa on. Vaikka sammuis tähdet, älä pelkää Jumala ei hylkää siihen luota vaan. :,:vesi virtaa alla routamaan.:,:

Vielä kukkii koko tämä maa, vielä kiittää kansa Jumalaa, vielä laulaa västäräkki, kerran kunniaksi Herran virren ihanan :,:ja se laulaa lailla leijonan:,:

Nouse salkoon lippu valkonen, piirrä pilviin risti sininen, se on kallein aarre isänmaamme, merkki Kuninkaamme, liitto ikuinen. Nouse salkoon toivo sydänten, nouse salkoon Risti Jeesuksen.
La-la-lai-lai-la-la-la-la-lai…..

säv.,san. Lasse Heikkilä

2 kommenttia . Avainsanat: Isänmaa

Missä kulkee isät maan?Toivoa uutta Laulua Suomelle-musikaalista 5.12 klo 13 Tampereen Sampolassa

Torstai 2.12.2010 klo 9.04 - Riitta Haapala, Laulu Suomelle-musikaalin ohjaaja

Missä kulkee isät maan?

Runsas vuosi sitten kuulin Missä kulkee isät maan? -laulun sydämessäni. Näin miesten laulavan tätä isossa kuorossa, ja niin...siitä tulikin totta.

Tämä Lasse Heikkilän säveltämä laulu koskettaa tämän päivän perheitä. Sisimmästään haavoittuneet isät, sotiemme sankareiden isän ikävän täyttämät nykymiehemme harhailevat elämän haasteiden keskellä, ja elämän paineet ajavat ratkaisuihin, joista ei voi olla aina ylpeä.

Mutta tähän löytyy lohtua ja uutta ratkaisun näkökulmaa. Tästä anteeksiannon näkökulmasta teimme Kirsi Einolan ja Meri-Helmi Laaksosen kanssa vuosi sitten Laulu Suomelle -musikaalin Lasse Heikkilän Suomalaisen Messun sävelmiin, ja esitys on nyt jo lohduttanut, ja uudistanut monen miehen mieltä. Uudestaan saamme tuoda tämän ihanan, kokskettavan esityksen yleisön ja itsemmekin iloksi 5.12.10 klo 13 Tampereen Sampolan näyttämölle. Nyt orkesteria johtaa Meri-Helmi Laaksonen, Kuoronjohtajan Jenni Jokiaho, ohjaus Riitta Haapala. 

Missä kulkee isät maan, (säv.san. Lasse Heikkilä)

 1. Miehet Suomessa työtä arvostaa. Tuhdin leivän se takaa. Ahneus otteen jos puurtajasta saa, kehnot kortit se jakaa. On työ kuin työ niin miehen pystyy toinen korvaamaan ja paikan vaimon vieressäkin joku ottamaan, vaan lapset tarvii isää oikeaa.

2. Yksin rannalla poika pujottaa ongenkoukkuunsa madon. Joskus voi koukku sormeen lipsahtaa, murtaa kyynelten padon. No näinhän poika sormiansa oppii varomaan ja vaikka kautta kantapään kai myöskin onkimaan. Vaan toiset koukut sitten sormiin jää.

Missä kulkee isät maan, kun pojat etsii miehuuttaan ja ottaa ensiaskeleita elämään? Missä kulkee isät maan? Ei kukaan ehdi neuvomaan ja pian maailmaan polviaan kolhimaan lapsi käy eikä näy saattajaa.

3. Koulut miesten käy pojat keskenään ilman aikuista ketään. Naisen ruumiista kaikki tiedetään, muttei sielusta mitään. Nuo miehet, jotka vastuutaan ei pysty kantamaan, ei isää ehkä itsekään oo tulleet tuntemaan, ja ken ei saa, hän ei voi antaakaan.

Missä kulkee isät maan, kun pojat etsii miehuuttaan ja ottaa ensiaskeleita elämään? Missä kulkee isät maan? Ei kukaan ehdi neuvomaan ja pian maailmaan polviaan kolhimaan lapsi käy eikä näy saattajaa...

6 kommenttia . Avainsanat: lohtu, teatteri

Isänpäivän innoittamana

Sunnuntai 14.11.2010 klo 14.10 - Riitta Haapala,KD

Isänpäivän innoittamana - Rohkaisua ja onnea isälle perheessä ja elämän haasteissa

Tämän päivän Rohkaisun sanaksi sivuilleni laitoin sellaista, joka sopii myös tämän 14.11 juhlapäivän merkkihenkilöille, isille.

12.6.10 Joosua 1:9 "Olenhan minä sinua käskenyt: Ole luja ja rohkea; älä säikähdy äläkä arkaile, sillä Herra sinun Jumalasi on sinun kanssasi missä ikinä kuljetkin."

Elämämme on ajoittain niin haasteita ja muutosta täynnä, että isät tarvitsevat suurta rohkeutta ja voimaa toteuttaa isän tehtävää.

On hienoa että isyys on tullut näkyväksi. Isät ovat ylpeitä lapsistaan julkisesti, ottavat vastuun hoidosta ja kasvatuksesta tasapuolisesti äidin rinnalla.

Myös viimepäivien isien kommentit, ja artikkelit ovat ilmaisseet isän merkitystä perheensä keskellä. Lapset ovat kaikki myös isälle. Ei ole enää vallalla käsitys, että synnyttävä osapuoli olisi kaikesta vastuussa ja kaikkitietävä-kaikkivoipa. Vanhemmuus alkaa olla yhteinen projekti Suomalaisessa perheessä.

Isyys on myös kykyä olla pomo, tarttua perheen tilanteeseen perheen päänä, silti olla tasa-arvoisessa suhteessa vaimoonsa. Vastuunottajana isä tekee ratkaisuja, joissa pitää olla johdonmukaisen jämpti, etenkin murrosikäisen lasten isänä, jossa neuvoja ja rajoja antava vanhempi ei ole suosituin.

Uskallusta, rohkeutta, rakkautta  ja riemua isille 14.11 toivottaen!

  

2 kommenttia . Avainsanat: perhe

Katekismus kätköistä

Keskiviikko 10.11.2010 klo 6.18 - Riitta Haapala,KD

Tein siivousta lauantaina, kirjahyllyn pölyjä pyyhkiessä löysin katekismuksen. Se oli uskoni perusta, kun kävin rippikoulua. Toivottavasti se on osa opetusta vieläkin. Ainakin Katekismus löytyy  ev.lut-sivuilta edelleen. Tavallisena lukijana kirja tuntui pitkästäaikaan niin rohkaisevalta ja vahvisti siivoojan päivää.

KATEKISMUS, otteita Katekismuksesta

ENSIMMÄINEN LUKU
JUMALAN KYMMENEN KÄSKYÄ

 

 
Niin kuin perheenisän tulee teroittaa tämä yksinkertaisesti perhekunnalleen.

 

Ensimmäinen käsky

Minä olen Herra, sinun Jumalasi, älä pidä muita jumalia minun rinnallani.

Mitä se on?

Meidän tulee yli kaiken pelätä ja rakastaa Jumalaa ja turvautua yksin häneen.

 

Toinen käsky

Älä lausu turhaan Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka lausuu turhaan hänen nimensä.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme hänen nimensä kautta toivota pahaa, vanno, taio, valehtele emmekä petä, vaan että me sitä kaikessa hädässä avuksi huudamme, rukoilemme, kiitämme ja ylistämme.

 

Kolmas käsky

Muista pyhittää lepopäivä.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme halveksi saarnaa ja Jumalan sanaa, vaan pidämme sen pyhänä, mielellämme sitä kuulemme ja opimme.

 

Neljäs käsky

Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että menestyisit ja eläisit kauan maan päällä.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme halveksi emmekä vihoita vanhempiamme tai hallitusväkeämme, vaan kunnioitamme ja palvelemme heitä. olemme heille kuuliaiset ja pidämme heitä rakkaina ja kalliina.

 

Viides käsky

Älä tapa.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme vahingoita lähimmäisemme elämää emmekä tuota hänelle kärsimystä, vaan autamme ja hoivaamme häntä kaikissa elämän tarpeissa.

 

Kuudes käsky

Älä tee huorin.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, että olemme puhtaat ja siveät ajatuksissa, sanoissa ja teoissa ja että kukin rakastaa ja kunnioittaa aviopuolisoaan.

 

Seitsemäs käsky

Älä varasta.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme anasta lähimmäiseltämme rahaa tai omaisuutta, emmekä saata sitä itsellemme petollisella kaupalla tai vääryydellä, vaan autamme häntä enentämään ja varjelemaan omaisuuttaan ja elatustaan.

 

Kahdeksas käsky

Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme valehtele lähimmäisestämme emmekä häntä petä, panettele tai saata huonoon maineeseen, vaan puolustamme häntä, ajattelemme ja puhumme hänestä hyvää ja käännämme kaiken parhain päin.

 

Yhdeksäs käsky

Älä himoitse lähimmäisesi kotia.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme petoksella tavoittele lähimmäisemme perintöä tai taloa, emmekä saata sitä itsellemme lain tai oikeuden varjolla, vaan autamme häntä, että hän saisi pitää omansa.

 

Kymmenes käsky

Älä himoitse lähimmäisesi aviopuolisoa, palvelijaa, karjaa äläkä mitään hänen omaansa.

Mitä se on?

Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa niin, ettemme houkuttele, anasta emmekä vieroita lähimmäiseltämme aviopuolisoa, palvelusväkeä tai karjaa, vaan kehotamme ja vaadimme heitä pysymään asemassaan ja tekemään ahkerasti velvollisuutensa.

 

Mitä Jumala näistä kaikista käskyistä sanoo?

Hän sanoo näin:
Minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat; mutta teen laupeuden tuhansiin polviin niille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.

Mitä se on?

Jumala uhkaa rangaista kaikkia niitä, jotka rikkovat nämä käskyt. Sen tähden meidän tulee pelätä Jumalan vihaa, niin ettemme riko näitä käskyjä. Mutta hän lupaa armonsa ja kaikkea hyvää kaikille, jotka pitävät nämä käskyt. Sen tähden meidän tulee rakastaa Jumalaa, turvata häneen ja mielellämme elää hänen käskyjensä mukaan.

 

Käskyt ilmaisevat, millä ehdoilla kaikkien on hyvä elää. Niihin sisältyvä rakkauden vaatimus tunnetaan kaikissa uskonnoissa ja kulttuureissa. Ihminen ymmärtää, että käskyissä on ilmaistuna elämän oma laki. Sekä käskyjen rikkomisen että niiden noudattamisen seuraukset ulottuvat paljon laajemmalle kuin vain ihmiseen itseensä. Ne heijastuvat myös perheeseen ja yhteiskuntaan sukupolvesta toiseen.

Koska Jumala tahtoo ihmisille hyvää, hän vaatii ehdotonta rakkautta. Käskyt eivät ole vain elämänohje. Ne osoittavat, ettei kukaan meistä kykene täyttämään Jumalan vaatimusta, vaikka sydämemme tunnustaakin sen oikeaksi. Jokin meissä vastustaa Jumalan rakastavaa tahtoa. Hyvää tehdessämmekin etsimme omaa etuamme. Ellei meillä ole luottamusta Jumalaan, hyvyyden lähteeseen, huolehdimme ennen muuta omasta hyvinvoinnistamme. Silloin myös suhteet toisiin ihmisiin turmeltuvat.

Käskyt osoittavat meille, että elämämme tärkein ja perustavin asia on usko Jumalaan.

 Jumalan puhetta meille

Raamattu on kristittyjen pyhä kirja. Vanhassa ja Uudessa testamentissa kerrotaan Jumalan teoista ja hänen rakkaudestaan kaikkia ihmisiä kohtaan. Samoin kuin Kristuksessa myös Raamatussa inhimillinen ja jumalallinen ovat yhdistyneet toisiinsa. Raamatussa Jumala itse puhuu meille ihmisten kielellä.

Jumalan sanana Raamattu tutkii ja koettelee meitä paljastaen itsekkyytemme ja epäuskomme. Se näyttää peilin tavoin, millaisia todella olemme. Samalla se kääntää katseemme Vapahtajaan, joka on tehnyt puolestamme sen, mihin emme itse kykene. Kristus ja hänen rakkautensa meitä kohtaan on avain Raamatun ymmärtämiseen.

Koska emme voi rakentaa elämäämme omaan varaamme, meidän on yhä uudelleen turvauduttava Jumalan sanan lupauksiin. Kun luemme ja kuulemme Jumalan sanaa, Pyhä Henki sytyttää meihin uuden luottamuksen ja rohkeuden.

Elämme joka päivä Jumalan siunauksen varassa. Hänen hyvyytensä ja armonsa ympäröi meidät. Herra varjelee elämämme, vaikka emme hänen rakkautensa teitä aina tunnekaan. Hän antaa meille sisäisen rauhan, joka kantaa elämän rikkinäisyydenkin keskellä. Jumalan siunauksen turvissa voimme kerran myös kuolla.

Kun siunaamme toisiamme tai pyydämme siunausta itsellemme, voimme luottaa siihen, että kolmiyhteinen Jumala kääntyy meidän puoleemme ja on meidän kanssamme.

2 kommenttia . Avainsanat: usko

Hän pitää kädestäs kiinni

Keskiviikko 3.11.2010 klo 5.28 - Riitta Haapala, LM, LTO, kouluttaja

Hän Pitää Kädestäs Kiinni

Elämässäsi voi olla risteyskohta, jossa asiat tuntuvat mahdottomilta. Eräs ystäväni kirjoitti minulle suuresta menetyksestään eilen, jonka kautta itsetunto mureni ja haluaisi olla joku toinen, varmasti.

On tilanteita joissa en itsekkään ole nähnyt valoa, kuten eroni jälkeen, kun jäin pienen poikani kanssa yksin. Oli käsittämätöntä, että elämäni kääntyi silloin niin suureen murheeseen. Onneksi aika parantaa haavoja. Mutta jos olet vielä alussa, siinä mitä menetit, laitan nämä laulun sanat lohduksi Sinulle lukija:

Hän pitää kädestäs kiinni


Vaikka sä oisit joku toinen,
et täydellisempi olla vois.
Vaikka sä yksin jäit,
Hän pitää kädestäs kiinni.

Hän pitää, Hän pitää, Hän pitää kädestäs kiinni.

Vaikka sä menettäisit kaiken,
ei rikkautta oo suurempaa.
Sen sä saat ottaa vastaan
Hän pitää kädestäs kiinni.

Hän pitää, Hän pitää, Hän pitää kädestäs kiinni

Kauniit kasvot mä nään,
ne kuuluu sulle, ne kuuluu sulle,
joka oot niin rikki koska ihminen sanoo sen,
mikä Luojan luomasta on hyvää.
Kaikki Luojan luoma on hyvää.

Ihminen särkenyt on kaiken,
minkä täydelliseksi Herra loi.
Ihminen on paha.
Mut armossaan on meille kyllin.

Armossaan, armossaan, armossaan on meille kyllin.

Voit kuunella tämän: HB, Hän pitää kädestäs kiinni (You Tube), tai sivuiltani facebookissa.

1 kommentti . Avainsanat: usko

Laihdutuspillereitä ja -juomajauhetta, kaalikeittoa, kivennäisvettä ja kananmunia vai Loputonta luottoa Luojan luomana?

Maanantai 11.10.2010 klo 1.40 - Riitta Haapala, Kansanedustajaehdokas 2011

Naisen elämä lienee kisaa kilojen kanssa, tai ainakin jonkinlainen kamppailu käynnissä jostakin, että riittäisimme ja olisimme jotakin. Kuva naisesta on edelleen vääristynyt, tai nainen on väärinkohdeltu  ja – ymmärretty. Naispoliitikkoja on arvosteltu ulkonäöstä, lihavuudesta, ja tätä kautta jopa kelpaamattomuudesta esiintymään televisiossa. Voiko ulkonäkö olla passi, oikeus puolustaa ihmisten oikeuksia, naisten ja lasten asiaa. Toivon itse pääseväni vaikuttamaan parempaan huomiseen omana itsenäni.

Kertomusta omasta kipuilustani, kamppailusta kilojen kanssa:

Kuulostanee kummalta, mutta olen laihduttanut varmaan aina. En ole ollut jatkuvasti ylipainoinen, mutta olen elänyt erilaisia kuurejani kokeillen. Ollessani mallimitoissa 57kg, mietin 2 kiloa vielä pois. Todellisuudessa lihoin vasta odottaessani poikaani. Painonvartioissa laihduin, mutta Anna - Riikani synnyttyä 4 vuotta sitten, kilojen kanssa kilpajuoksu vain kiihtyi.

Ennätykseni oli kuukaudessa -7kg vähähiilihydraattinen ruokavalio, eli sokeria, vehnää yms. vältellen. Rasva paloi ja lihakset jäi. Selluliitti suli, kaksoisleuka karkasi ja mahakivut meni menojaan. Virtaa riitti kuin voimalassa. Mutta joulu koitti; limput, laatikot ja leivonnaiset. Oltiin pian lähtöruudussa. Hetken tuskaisena todellisuuttaan tuijottaen tajuaa tärkeintä, nämä kilot eivät haittaa kaiken sen hyvän keskellä, mitä Jumala haluaa antaa meille.

Myös juuri lukemani Pekka Lahtisen kirja Luojan lääkkeet rohkaisee ravinnosta ja lääkkeistä Jumalan sanan varjossa. Asiasisältö tukee Ekokonservatismi-ajatustani. Syö läheltä luontoa, jalostamatonta, lisäaineetonta, aitoa Luojan luomaa ruokaa. Ollaan tarkkoja valinnoissamme! Tehdään asioita ekologisuutta ajatellen!

Laulan itselleni levollisena lastenlaulun:” Minä olen kaunis ja minä olen ihana, minä olen ruma ja kamala. Joskus olen huono ja joskus hyvä, OLEN SOPIVA, sillä minä olen minä!”

Kirjoittaja:Riitta Haapala,Kansanedustajaehdokas 2011, Lastentarhanopettaja, Ammatillinen opettaja, Kaupunginvaltuutettu, Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, Luottamusmies JUKO ry.(AKAVA/OAJ), KD:n Piirihallituksen jäsen, LTOL -valtuutettu, Harrastajateatteriohjaaja

1 kommentti . Avainsanat: terveys

Toiveita puutarhasta ja Tanskan mallista -rouvan viestiä päättäjille

Keskiviikko 8.9.2010 klo 0.23

Istuin apteekin jonossa eilen, antibioottia jalkaani hakemassa. Olin hieman ajatuksissa ja väsähtänyt kipuihini, kun jalkani oli hetki sitten leikattu, ja tukisukat kiristi, kuumeilinkin vielä. Jalkoja ei saanut siinä juuri ylös, oli vain odotettava, jonotettava muiden asiakkaiden kanssa.

Iloinen rouva tervehti, ja istui viereeni rupattelemaan. Hän oli ikäihmisiä, mutta asui vielä omassa asunnossaan. Tuumaili tietokoneen kätevyyttä, joka vie hänet skypettämään Englantiin asti, opiskelevia lapsenlapsia tervehtimään ja laskutkin maksetaan nykyään hetkessä koneella.

Ei ollut rouvalla tylsää, kun terveenäkin oli vielä saanut olla. Tuumaili tulevaisuutta, kun ei enää itse selviä kotona. Oli nähnyt ohjelman Tanskalaisesta vanhainkotiajatuksesta, jossa vanhainkoteja ei varsinaisesti ole, vaan tuettuja koteja, joissa ihanat puutarahat ja ulkoilumahdollisuuttakin. Ei näkynyt pitkiä käytäviä, vaan ihmisten oloisia kotikoloja. Mites meille saisi tälläisia ja tarpeeksi henkilökuntaa tueksi senioreille, auttamaan kun omat jalat ei kanna yms., rouva kyseli.

Niinpä, käyttäjäkunnan toiveet tulisi ottaa huomioon, ja mietittävä kohtuuhintaista oloa ja kodikasta kotikoloa vanhuksillemme.

Rouva huikkasi heit iloisesti, ja lähti vuoronumeron vilkkuessa farmaseutin palveltavaksi. Ja minäkin hymähdin jo iloisemmin, ja ajattelin tulevaa järvilenkillä, kun jalat kunnossa parin viikon päästä taas... 

1 kommentti . Avainsanat: yhteiskunta

Kapellimestari Esa-Pekka Salosen mietteistä koottua 31.8.10 - Monikultturisuus rikastuttaa, geenipakka sekaisin...

Tiistai 31.8.2010 klo 14.30 - Riitta Haapala

Kapellimestari  Esa-Pekka Salonen toteaa (Aamutv:ssä, MTV 3, 31.8.10) että suomen katukuva on niin homogeeninen, muualla kulttuuri on monimuotoista, joka tuo energiaa ja iloa elämäämme.  Hän kertoo kokemuksiaan Tukholmasta, jossa eri kulttuurien edustajat on myönteinen asia. Toivoen meiltäkin uutta myönteistä asennetta.

Pitäisi laittaa geenipakka sekaisin. Geeniperimät voisi terveesti sekoittaa Suomessakin. Onhan Lappalaisetkin eri rotua kun Hämäläiset, ei suomalaisetkaan samaa perimää vättämättä ole.Toki Suomalaista kulttuuria, Suomenkieltä ja kaksikielisyyttä yms. tulee tukea. Missä kohtaa oikeasti tulee se yhtenäinen Suomi?, kysyy Salonen. Suvatsevaisuutta nyt tarvitaan. Suomalaisena maailmankansalaisena kapellimestari haluaa haastaa meidät näkemään asioita uusin silmin.

Maahanmuuttajat rikastuttaa kulttuuriamme. Saamme paljon rikastuttavamman elämän, elämän taso kasvaa eri kulttuurien kautta. Hänen myönteinen asenne on vain vahvistunut kapellimestarina eri puolella maailmaa, erilaisten ihmisten kanssa. Niinpä...periaatteessa ihminen on aina samanlainen, luojan luoma, ihon väristä riippumatta. Sama sydän se sykkii …ihmisen sisin.

Ihmisten turhautuminen lienee ymmärrettävääkin nyt Suomessa, toteaa Salonen. Raju työttömyys ja tämän ajan epävarmuus laittaa puolustamaan omaa liiankin tarkkaan. Vaikka todellisuudessa ongelmamme ei ole mitenkään riippuvaisia mahanmuuttajista, eikä kukaan vie meiltä työtä pois. Heitä on Suomessa niin vähän, että ongelmamme eivät lisäänny näistä seikoista. Yleisestä alakulosta on nyt noustava...nostettava taas itsensä ylös ja tartuttava kaikenlaiseen työhön, toimeen, ennakkoluulottomasti erilaisten ihmisten kanssa.

Vaahtosuisella lietsomisella ei saada mitään aikaan. On nostettu muutamia ulkomaalaisia poliittisiin hampaisiin (politiikan keppihevonen nyt), ja tehty asiasta liian suuri juttu. Tämä on hyvin surullista ja valitettavaa Esa-Pekka Salosen mukaan.

Voi kun me suomalaiset luottaisimme itseemme taas, olisi kaikille tilaa elää ja olla onnellisena. Voidaan olla iloisia ja ylpeitä! Mentaliteetti  nyt ylös, ei epäillä aina pahinta! Nostettiinhan Suomi Newsweekin mittausten mukaan maailman parhaaksi maaksi, muistuttaa Salonen.

1 kommentti . Avainsanat: yhteiskunta

On sitä turvallisuus, isän syli ...ajatuksia isästä

Keskiviikko 30.6.2010 klo 13.39 - Riitta Haapala

On sitä turvallisuus, isän syli ja hiljaisuus ...

Aamulla tyttäreni 4v.9kk. lauloi lastenlaulua, "mulla olla voi, mulla olla voi kotona isä, mulla olla voi isä verraton, kaikilla ei oo joiltakin puuttuu, on monilla kuitenkin isä verraton..." Meni hetki ja Anna-Riikkani kysyi: "Miks pitää olla isä?". Sitä sitten pohdittiin...löytyi monta syytä...ja oma isäkin on niin kiva, vaikka se tänään on töissä. Kävimme syvälliset keskustelut pienen viisaan ihmisen kanssa.

Palasin ajatukseen, kun kuuntelin äsken kesälomamusiikkina Hanna-Mari Heleniuksen laulua Syliin. Kävin sunnuntai-iltana isäni ja vaarin haudalla kukkia kastelemassa...mietin silloin su Reijo-isääni, lapsuutta, isän kauniita sanoja, kuinka tärkeä olin ollut hänelle. Myös isän isä Hattulan-vaari oli maailman paras vaari, lempeä huumorimies, joka löysi kaikkeen ratkaisut, opetti vihdantekoa ja lihasopparesepti oli mainio hänellä. Pikkusiskoni Varpu nauroi myös minulle eilen Hattulan-vaarin juttuja, kun olimme lasten kanssa uintiretkellä...Nyt he lepäävät vierekkäin, isä ja poika...Kiitos heille kaikesta.

Haikeudessa välillä, mutta myös jälleennäkemisen toivossa. Hanna-Marin laulun sanoihin tähän lopuksi...Syliin.

"Vieläkin pakenen isäni syliin kun ulkona viheltää tuuli. Huolet kun vyöryvät voimien yli, Hän itkuni murheeni kuuli. Isäni Taivaisen syli on suuri, ei siellä pelkoa ole. Lepoa ja huolenpitoa Hän tarjoaa lapsilleen.

On sitä turvallisuus, isän syli ja hiljasiuus. Jokainen henkäys Rakkautta kertoen sydän lyö sydäntä vasten. On sitä turvallisuus, isän sydän ja hiljaisuus, haavoja parantaa läheisyys taivainen. Hän isä on, Isä kaikkien."

3 kommenttia . Avainsanat: hyvinvointi

Uimahalli -ihmisten kohtauspaikka

Torstai 17.6.2010 klo 14.02 - Riitta Haapala, KD

Uimahalli -ihmisten kohtauspaikka

Lähdimme taas kerran perheen kanssa uimahalliin, tällä kertaa Nokian uimahallille, kun sinnepäin oli muutakin asiaa. Täytyy tunnustaa, että olemme Pirkanmaan kaikkien uimahallien ystäviä. Kivoja uintireissuja on tehty Valkeakoskella, Kangasalla sekä Tampereellakin.

Iloinen puheensorina täytti saunan. Suihkussa kiva täti kyseli tyttäreltäni uintikuulumisia... ja sitten tädit jatkoivat juttuaan terveysvinkeistä sekä hyvän ruuan merkityksestä. Altaalla me vanhemmat nauroimme lastemme vesileikkejä, juttua näytti riittävän  tuntemattomienkin ihmisten kesken. Tähän samaan iloiseen ilmiöön törmään hyvin usein uimahalleissa. Ainakin naistenpuolella ajatuksia vaihdetaan...

Mietinkin sitten kotimatkalla uimahallien merkityksellisyyttä ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Ei vain fyysistä kuntoa ja iloa, vaan myös psyykkistä hyvinvointia tarjoaa uimahallikulttuurimme.

On hyvä että uimahalleistamme pidetään huolta ja  uusiakin rakennetaan. Nyt kesän tullen uimahallit pitänee taukoa, mutta syksyn tullen käyttöprosentit nousevat toivottavasti yllätyslukemiin...

2 kommenttia . Avainsanat: hyvinvointi

Kiviä taskussa - syviä haavoja...tänäänkin saa alkaa alusta

Lauantai 22.5.2010 klo 23.31 - Riitta Haapala,KD

”KIVIÄ TASKUSSA - SYVIÄ HAAVOJA … MUTTA TÄNÄÄNKIN SAA ALKAA ALUSTA”

Ostin hetki sitten Exitin uuden levyn. Kuuntelin sitä ja laulu Kiviä taskussa jäi mieleeni. Eilen tulimme lasten kanssa pois uintireissulta naisporukalla, ja taas laulu soi autossa. Sanat ja koko levy lohdutti ja ilahdutti meitä äitejä, kun lapset iloisesti höpöttelivät takapenkillä. Meidän miehet menivät toisella autolla edellä , ja meillä oli aikaa jutella ja pohtia tämän ajan menoa Exitin laulujen kautta...

Jotkut kappaleet puhuvat voimakkaasti tässä ja nyt. Kirjoitan Jari Levyn säv./san. Kiviä taskussa… jospa joku lukijakin saisi tästä kiinni uudella tavalla tms.

”PÖYDÄLLÄ VIIKKOJEN LEHDET, VANHOJA LEIVÄN MURUJA. NURKAT JA  OVEN PIELET TÄYNNÄ ROSKAPUSSEJA. LAMPUISSA ROIKKUVAT SEITIT SÄ NIITÄ TUSKIN ENÄÄ NÄÄT. OLET NIIN TOTTUNUT NIIHIN JA ETTÄ ON NIIN HÄMÄRÄÄ. MINÄ EN VOI OLLA NÄKEMÄTTÄ, KUINKA TAHTOISIT JO LUOVUTTAA. MUTTA PALJON JÄISI ELÄMÄTTÄ ELÄMÄSTÄ JONKA TÄNÄÄN ROSKAT PEITTOAA.

SULL ON KIVIÄ TASKUSSA PAINOJA SIELUSSA. MÄ TIEDÄN ETTEI ELÄMÄ OO AINA HELPPOA. TIEDÄN ETTÄ JOSKUS ON SAATAVA TUNTEA; SYVIÄ HAAVOJA, ISKUJA VIILTOJA, ETTÄ YMMÄRTÄISI TÄNÄÄNKIN SAA ALKAA ALUSTA.

KAIKESTA NÄKEE ETTET ODOTTANUT KÄYVÄN NÄIN. SAMAA VANHAA TAHRAA PESIT ITSES VÄSYTTÄIN. EI OLE LIIAN MYÖHÄ EI OLE VIELÄ YÖ. ANTAA TUULEN VIEDÄ, KAIKEN TURHAN ROINAN POIS. ETTÄ VOSIT LUOTTAA EMPIMÄTTÄ, USKALTAISIT OLLA IHMINEN. ETTET JUOKSIS KARKUUN TUOTA KÄTTÄ JOKA SIELUSTASI VEISI SAASTAN LIKAISEN. SUL ON KIVIÄ TASKUSSA…TÄNÄÄNKIN SAAT ALKAA ALUSTA.”

4 kommenttia . Avainsanat: kannustus

Riitta Haapala, KD

Lauantai 22.5.2010 klo 23.28 - Riitta Haapala, KD

13.05.2010 19:05 | Riitta Haapala

tavallisten toiveiden toteuttajaksi

Tänään olen puhunut, miettinyt... Lähtenyt toteuttamaan asioita sitä kohti mitä haaveilen...Etten sano vanhana, miksen yrittänyt tehdä asioille jotain. Miksi en noussut kuono tuulta kohti, taistoon muiden kanssa, taistoon puolesta lähimmäisen.

Siksi sanon:" Haluan tavallisten toiveiden toteuttajaksi." Sillä tavallisten asioiden jatkuminen elämässämme ei ole enää itsestäänselvyys, kuten Tavallinen perhe, Toiveita työstä, Toteuttaa omia haaveita turvallisesti, pelkäämättä...

Voimmeko luottaa siihen, että elämä voi vieläkin kantaa?..kuten  joskus kotisivuilleni kirjoitin luottavaisesti seuraavasti...

mottojani:

"Asiat tuppaa järjestymään."

"Älkää murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekkin päivälle oma vaivansa." Matt.6:34

Voimme edelleen luottaa että asiat järjestyy ajallaan. Jumalamme on järjestyksen, eikä epäjärjestyksen Jumala. Hän on ennalleenasettaja. Hänen huomassaan on edelleen kansakuntamme toivo... tavallisten toiveiden toteutus.

Siinä neuvonpidossa selkenee politiikka ja päätokset sekä päivittäinen työmme! Rauhallista yötä!  -Riitta Haapala, KD-

 

Ei kommentteja.

 Rohkeutta ja pelottomuutta vuodelle 2010!
07.01.2010 00:34 | Riitta Haapala

Rohkeus on, että uskaltaa toimia pelosta huolimatta. Rohkeus on pelottavaa. Rohkeutta ja uskallusta voi kehittää vain tekemällä rohkeusharjoitteita…” (Himanen 2008).

Ihmisen tarve on tulla nähdyksi ja rikastua toisesta ihmisestä vastavuoroisesti. Iästä riippumatta sisäinen tarpeemme on aina samansuuntainen. Kuten Juha Tapio (2003) laulussaan toteaa: ”Sinut nähdä kun saan ja nähdyksi tulla, kaksi pelkonsa voittaa…"


26.-27.10.08 Vaalitulosten jälkeen -"Ei väellä, ei voimalla..."

KIITOS JA HALAUS TEILLE KAIKILLE JOTKA LUOTITTE JA KANNUSTITTE MINUA! TEITÄ ON PALJON, JOTKA TEITTE TÄMÄN MAHDOLLISEKSI!!YHDESSÄ JATKAMME! TAIVAANISÄN TASKUUN JA HYVÄÄ YÖTÄ! terveisin, Riitta Haapala, 118 ääntä, KD, Valkeakoski


 25.10.08 "Muutoksen aika..."
25.10.2008 21:40

 

25.10.08 "Muutoksen aika..."

Viimeisen vaalikahvituksemme jälkeen tänään oli ilo lähteä lenkille illan hämyyn. Lempeän tuulen kuiskintaa, ja kiitosmieli päivän tapahtumista. Huomenna voi olla myrskyä ja huono ilma, mutta se ei vie toivoamme. Lähdemme äänestämään, uskon niin...

Siellä lenkillä tuulen kuiskiessa mieleeni tuli Juha Tapion tulkitsema MUUTOKSEN AIKA -laulu. Laitan nämä sanat myös Sinulle, joka nyt luet tätä...Sanat menivät näin:

Kuule, kuinka tuuli soi, yli hiljaisuuden laulaa. Meihin Luoja laulun loi, sydän nostaa kiittämään. Katso kuinka huojuu puu, kuinka tuuleen oksa taipuu. Sydän hiljaa avautuu, valo syttyy sisimpään.

Siis älä pelkää, kuin jokin muuttuu. Matkaan jo lähde, tässä on tie. Jumala antaa sen mitä puuttuu, lävitse kaiken hän sinut vie. Havahdu uskon todellisuuteen, Hän saapuu arkeen kuin ennenkin. Sinua kutsuu johonkin uuteen. Sen mitä annat, saat takaisin. 

Katso kuinka rantaan lyö, aalto matkan pitkän jälkeen. Samoin meissä luomistyö, muodon löytää hiljalleen. Katso, muuttolintu käy yli valtamerten kuohun. Määränpää ei vielä näy, vaan se nousee siivilleen. Siis älä pelkää... (Levyltä Mysterion, Anna-Mari Kaskinen, Pekka Simojoki). -RH-


( Päivitetty: 26.10.2008 11:31 )

 HÄTÄHUUTO LILJAN 1v.3kk. PUOLESTA! -ELINLUOVUTUSKORTTI VOI PELASTAA MONEN SUOMALAISEN ELÄMÄN!
25.10.2008 10:07

25.10.08  HÄTÄHUUTO LILJAN 1v.3kk. PUOLESTA! -ELINLUOVUTUSKORTTI VOI PELASTAA MONEN SUOMALAISEN ELÄMÄN!

Kuuntele tämän blogin lukija TAMPEREEN RADIOTA klo 10 tai lue Tampereen Radion sivut! Kuulet Radiosta LILJAN äidin (Valkeakoskelta) koskettavan haastattelun, Liljalle pitäisi saada pikaisesti maksansiirto!!!

Arvioltaan vain joka viides suomalainen on kirjoittanut elinluovutuskortin. Voit soittaa AIHEESTA YLEISRADION NUMEROON 2130 200 kello 10 jälkeen!

Yleisradion pikaisen kyselyn mukaan monet pelkäävät ajatusta luovuttamisesta tai asiasta ei ole tarpeeksi tietoa, ja siksi pienet punaiset elinluovutuskortit (SAA APTEEKISTA) jäävät käyttämättä!

VIEKÄÄ LUKIJAT TIETOA ETEENPÄIN, TUSTUKAA AIHEESEEN, JA JOS MAHDOLLISTA täyttäkää pieni elinluovutuskortti rahapussiinne valmiiksi! Monen ison ja pienen henki voidaan pelastaa Sinun Avullasi!

(Pyyntö  ja lupa tämän asian kirjoittamiseen on saatu Liljan äidiltä!) -RH-


3 kommenttia . Avainsanat: Riitan aatoksia

« Uudemmat kirjoitukset